Διαβάστε στη συνέχεια τι έγινε στην 1η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Διαμεσολαβητών (18/5/19, Novotel Athens). Διαβάστε εδώ γιατί ήταν επιτυχημένη και εδώ αναλυτικά την φετινή “ατζέντα” της διαμεσολάβησης, όπως προέκυψε από την Συνδιάσκεψη.

Την έναρξη της 1ης Εθνικής Συνδιάσκεψης Διαμεσολαβητών , κήρυξε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με μια ολιγόλεπτη εισαγωγή και αμέσως μετά έδωσε το λόγο στην Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Γιάννης Βρούτσης, βουλευτής Κυκλάδων με την Νέα Δημοκρατία

Η Υπουργός εξήρε τη στήριξη και το ρόλο του ΕΕΑ στις δράσεις του Υπουργείου, στις οποίες αναφέρθηκε συνοπτικά, και αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Υπουργός Ιωάννης Βρούτσης, ως εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Βρούτσης εξέφρασε την πίστη της ΝΔ στην ιδιωτική ασφάλιση και τη δέσμευσή της ότι η πολιτική που θα εφαρμοστεί εφόσον γίνει η κυβέρνηση, θα υπηρετεί, μέσα από τη μείωση της φορολογίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, τον ενεργό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνία. Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ μεταφέρθηκε γραπτός χαιρετισμός του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, βουλευτή Αρκαδίας, ο οποίος δεν μπόρεσε τελικά να παρευρεθεί.

Μιας και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) στηρίζει όλη αυτή την προσπάθεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος Κωσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος εξήρε το ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην κοινωνία και στην προστασία του πολίτη από τους οικονομικούς του κινδύνους.

Δεν μπορούσαν να λείπουν από την έναρξη της συνδιάσκεψης, οι δύο άλλοι θεσμικοί παράγοντες της αγοράς. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρό της κ. Παναγιώτη Δημητρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία που έχει η συνένωση των δυνάμεων και η συνεργασία όλων για τη βελτίωση της αξιοπιστίας της αγοράς, ειδικά τώρα που αυξάνονται οι δείκτες διείσδυσής της στην κοινωνία, αλλά και η κυρία Νάντια Σταυρογιάννηεκπροσωπώντας τους Προέδρους του ΕΙΑΣ, η οποία στάθηκε στην αξία που έχει η εκπαίδευση στην όλη προσπάθεια της αναβάθμισης του ρόλου του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.

Ο Γιώργος Πιτσιλής, Πρόεδρος ΑΑΔΕ

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε καλεσμένος και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής, ο άνθρωπος που σε πολλές στιγμές, λόγω των αρμοδιοτήτων του, έχει κληθεί να συνεισφέρει στην ιδιωτική ασφάλιση, όπως πρόσφατα με τη ρύθμιση για τους ΚΑΔ που διευκόλυνε πάρα πολύ τους επαγγελματίες. Η παρουσία του έδωσε την ευκαιρία στον Προεδρεύοντα της Συνδιάσκεψης Δημήτρη Γαβαλάκη να αναφερθεί στην προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί με τα ανασφάλιστα, ενώ το ίδιο επικύρωσε και αντίστοιχη τοποθέτηση του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Ο κ. Πιτσιλής, μίλησε επίσης γα τη σημασία των δράσεων και των προσπαθειών της Ανεξάρτητης Αρχής για την αυτοματοποίηση πολλών μηχανισμών, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν τη λειτουργία της επιχειρηματικότητας.

Μετά από το ολιγόλεπτο διάλειμμα ώστε να μπορούν να αποχωρήσουν οι επίσημοι, ξεκίνησε το ουσιαστικό μέρος της Συνδιάσκεψης, με την εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου του ΕΕΑ και Αντιπροέδρου της ΚΕΕ κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος ΕΕΑ

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου έθεσε το συνολικό πλαίσιο της αξίας αυτής της πρωτοβουλίας, αναφέρθηκε στα πολύ θετικά πεπραγμένα των τελευταίων 7-8 χρόνων, που ξεκίνησε με τη συνένωση των δυνάμεων των Σωματείων και τη στήριξή τους από τα Επιμελητήρια. Πριν από κάποια χρόνια θα μας φαινόταν αδιανόητο να πραγματοποιήσουμε αυτό που γίνεται σήμερα, είπε, όμως επειδή έγιναν αυτές οι πρώτες προσπάθειες τότε, με επίκεντρο ανθρώπους όπως ο Γιώργος Καραβίας, η Δήμητρα Λύχρου, ο Αλέξανδρος Ραφαηλίδης, ο Δημήτρης Γαβαλάκης και ο ίδιος, τέθηκε η βάση με τη δημιουργία της ΕΑΔΕ, η οποία στη συνέχεια καθιερώθηκε με τη στήριξη και τη συνεργασία των επιμελητηρίων, για να μπορεί σήμερα να υλοποιηθεί αυτή η προσπάθεια. Αναφέρθηκε από τον κ. Χατζηθεοδοσίου και ένα εύρος θεμάτων που απασχολούν τη Διαμεσολάβηση και βέβαια, ο ρόλος των Επιμελητηρίων.

Στη συνέχεια μίλησαν οι εκπρόσωποι των τριών Επιμελητηρίων που αποτελούσαν και το Προεδρείο και τους διοργανωτές της Συνδιάσκεψης. Ξεκινώντας από τον κ. Λάσκο, της Διοικητικής Επιτροπής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στη συνέχεια από τον κ. Μαρκουλιδάκη, μέλος Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και τέλος από τον κ. Γαβαλάκη, που είχε αναλάβει να παρουσιάσει και τη σύνοψη των τοποθετήσεων των μελών, αλλά και την οριοθέτηση των θεμάτων που θα έθετε η Συνδιάσκεψη.

Ο κ. Λάσκος, με ένα ζωντανό λόγο που αρκετές φορές προκάλεσε τα χειροκροτήματα των συμμετεχόντων, αναφέρθηκε χρησιμοποιώντας και τους στίχους σχετικού τραγουδιού, σε όλα αυτά που ενώνουν και χωρίζουν τη διαμεσολάβηση, για να καταλήξει, ξεκάθαρα, στην αξία της συνένωσης των δυνάμεων, όπως επιτυγχάνεται μέσω αυτής της πρωτοβουλίας. Ανέδειξε επίσης, σειρά θεμάτων τα οποία θεωρεί σημαντικό να διεκδικήσουν το επόμενο διάστημα τα Επιμελητήρια σε συνδυασμό με τα Σωματεία. Όπως οι αθέμιτες πρακτικές, ο δεύτερος πυλώνας και η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτόν από τους επαγγελματίες διαμεσολαβητές, αλλά και η πίεση που πρέπει να ασκείται και η συνέχιση της προσπάθειας επίλυσης του θέματος της ΑΣΠΙΣ.

Στην αξία της παρέμβασης για το φορολογικό, αναφέρθηκε παίρνοντας το λόγο ο κ. Μαρκουλιδάκης, ενώ αναφέρθηκε και στον κομβικό ρόλο της εκπαίδευσης και πώς τα Επιμελητήρια μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό τον τομέα, σε συνδυασμό με τις συνθήκες που πρέπει να δημιουργηθούν, για να εισέλθουν νέοι στο επάγγελμα.

O Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ και προεδρεύων της Συνδιάσκεψης, Δημήτρης Γαβαλάκης

Ο Δημήτρης Γαβαλάκης έκανε μια αναδρομή στο πώς γεννήθηκε η ιδέα της Συνδιάσκεψης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ιδέα που έχει τις ρίζες της στα οκτώ χρόνια ενότητας των Σωματείων και παράλληλης λειτουργίας με τα Επιμελητηρία. Στη συνέχεια οριοθέτησε και παρουσίασε αναλυτικά, όλα τα θέματα που είχαν καταγραφεί ως βάση της Συνδιάσκεψης και στα οποία θα μπορούσαν να τοποθετηθούν οι καλεσμένοι.

Στη συνέχεια, διαχώρισε αυτά που μπορούν να αποτελέσουν αυτόνομες πρωτοβουλίες των Επιμελητηρίων, από αυτά που πρέπει να τεθούν μέσω των συλλογικών διαδικασιών των Σωματείων. Άλλωστε, όπως τονίστηκε οι διεκδικήσεις του κλάδου πρέπει να προέρχονται μέσα από τη ζύμωση που γίνεται στα Σωματεία, εκφράζοντας την πλειοψηφία των μελών και πάνω σε αυτά, να στηρίζονται οι διεκδικήσεις των Επιμελητηρίων.

Βεβαίως, τα ίδια τα Επιμελητήρια με βάση το θεσμικό τους ρόλο, μπορούν να δρουν για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και του κάθε επαγγελματία, για προώθηση του θεσμού και για την σωστά επιχειρηματολογημένη υποβολή προτάσεων προς την Πολιτεία.

Ο Δημήτρης Γαβαλάκης τέλος δήλωσε ότι θα υπάρξει ηλεκτρονικός τρόπος επικοινωνίας όλων των εκλεγμένων μελών για να συντονιστούν οι προσπάθειες το επόμενο διάστημα.

Μετά από αυτό, υπήρξε η τοποθέτηση πολλών εκλεγμένων μελών από πολλές περιοχές, ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, των κ.Παϊκόπουλου, της κ. Τζήκα, της κ. Φλογέρα, της κ. Καραμπέτσου, του κ. Σισμανίδη, οι οποίοι τόνισαν πολύ έντονα την πολύ σημαντική πρωτοβουλία και βέβαια, προσέθεσαν προτεραιοποιήσεις με τις οποίες πρέπει να ασχοληθούν τα Επιμελητήρια το επόμενο διάστημα.

Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

Μετά το διάλειμμα υπήρξε ο χαιρετισμός στο ίδιο πλαίσιο του Προέδρου του ΕΕΠ, και υπεύθυνου έρευνας και ανάπτυξης ΚΕΕΕ, κ. Γιάννη Βουτσινά, αλλά και χαιρετισμός του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά, ο οποίος ανέλυσε την αξία της Ένωσης σε Ομοσπονδία των ασφαλιστικών Σωματείων και της ένταξής τους στη Συνομοσπονδία με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίηση της έκφρασης του συνδικαλιστικού λόγου.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι τέσσερις Πρόεδροι των πανελλήνιων ασφαλιστικών σωματείων, δηλαδή των μεσιτών ασφαλίσεων, ασφαλιστικών συμβούλων, συντονιστών ασφαλιστικών συμβούλων και ασφαλιστικών πρακτόρων, οι κ.κ.  Μιχάλης Τζωρτζωρής, Θεοδώρα Γουργούλη, Γιάννης Τοζακίδης και Παναγιώτης Μιχαλόπουλος,αντίστοιχα -πάντα στο ίδιο πλαίσιο και μιλώντας για την πρόκληση της σταδιακής ενοποίησης των σωματείων σε μια μεγάλη ομοσπονδία.

Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετήθηκαν και οι περισσότεροι από τους προέδρους των τοπικών σωματείων, όπως οι κ.κ. Κρέτσης, Σκιτζής, Χατζηπέτρος, Ιωάννου, Παφής, Φραγκιαδάκης, Καραγιάννης και Αλεξόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ανακεφαλαίωση των πορισμάτων, και μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο των προτάσεων, οι οποίες θα δουλευτούν το αμέσως επόμενο διάστημα, προστέθηκαν και οποιεσδήποτε απόψεις είχαν κατατεθεί ηλεκτρονικά ως προτάσεις ή θέσεις, δυνατότητα που είχαν δώσει τα Επιμελητήρια στα μέλη τους κατά την προετοιμασία της εκδήλωσης.

Έτσι, στην ολοκλήρωση της συνεδρίασης, στα πορίσματα τέθηκαν οι προτεραιότητες που αφορούν τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια, αλλά και τα θέματα που θα προωθήσουν τα Σωματεία, θεωρώντας δεδομένη τη στήριξη των επιμελητηρίων.

Το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία θα συνομιλούν και θα συνεννοούνται  όλα τα εκλεγμένα μέλη. Παρουσιάστηκε ακόμη ένα πρόσωπο ανά Περιφέρεια. το οποίο θα συντονίζει δράσεις και ενέργειες όπου υπάρχει ανάγκη για φυσική παρουσία, δημιουργήθηκε δηλαδή μια Συντονιστική Επιτροπή Μελών.

 

Πηγή: underwriter.gr